Kellojen vesitiiviys voi vaikuttaa pintapuolisesti varsin yksinkertaiselta asialta. Loogisesti voisi ajatella, että jos kellossa lukee, että se on vesitiivis 3 ATM / 30m asti, sillä voi sukeltaa maksimissaan 30 metriä merenpinnan alapuolelle. Valitettavasti tämä ajattelutapa ei pidä paikkaansa, ja saattaa pahimmillaan tuhota rakkaan kellosi. Koska asia on kellon omistajalle niin tärkeä tietää, mutta hieman harhaanjohtava, päätimme tehdä aiheesta selventävän artikkelin. Käymme artikkelissa lävitse jokaisen vesitiiviystason aina 20 ATM asti. Lue artikkeli ja opi kunkin vesitiiviystason pelisäännöt.
3 ATM vesitiivis / 30 metriä
Tämä merkintä tarkoittaa, että kello sietää satunnaisia roiskeita sekä vesisadetta. Kellon voi pitää ranteessa kun peset kädet, mutta suosittelemme välttämään sen kastumista harmaiden hiusten välttämiseksi.
5 ATM / 50 metriä
50 metrin vesitiiviyden kohdalla elämä vapautuu huomattavasti: kellon kanssa voi huoletta mennä suihkuun, kylpyyn tai vaikka lyhyelle pulahduksellekin. Tästä huolimatta kelloa ei ole suinkaan suunniteltu vettä ajatellen. Pyri siis silti välttämään kellon turhaa kastumista!
10 ATM / 100 metriä
100 metrin vesitiiviydellä varustettu kello on jo paljon monipuolisempi vesikäytön kannalta. Se sietää uintia ja snorklausta. Kello voi siis olla jo huomattavasti pidempiä aikoja veden alla ilman huolta sen rikkoutumisesta. Se kestää myös kohtalaisia tärähdyksiä veden alla, joten se soveltuu myös vesiurheilulajeille.
20 ATM / 200 metriä
200 metriin vesitiivis kello on vedessä kuin kotonaan. Useimmissa tapauksissa kellon käyttäjällä tulee raja vastaan ennen kelloa! Ainoa vesiaktiviteetti, mihin 200 metriin vesitiiviit kellot eivät sovellu on ammattimainen saturaatiosukellus.
Seiko Prospex Arnie Solar Diver's on vesitiivis 200m asti ja soveltuu sukeltamiseen
Diver’s / ISO 6425 -standardi
Kellot, joissa lukee taulussa sana “diver’s” syvyysluvun kanssa taikka ISO 6425 takapuolella ovat suunniteltuja kestämään erittäin vaativaakin käyttöä vedessä. ISO 6425 on kansainvälinen ISO:n suojelema standardi, jossa kelloa testataan eri tavoin tarkoissa olosuhteissa. Testissä testataan kellon vedensietokykyä mm. eri lämpöisessä sekä suolatasoisessa vedessä. Jokaisen testin jälkeen kellon käynti sekä liikkuvien osien kuten bezelin ja kruunun toimivuus tarkistetaan. Jotta standardi myönnetään, kellon tulee läpäistä myös magnetoitumis- sekä iskutestit. ISO 6425 on ikään kuin suklareiden kronometrisertifikaatti, se myönnetään vain osa-alueensa parhaimmistolle. Saturaatiosukellukseen soveltuvat kaikki kellot Diver’s 300m -merkinnästä lähtien ja siitä ylöspäin.
Vesitiiviydestä puhuttaessa on tärkeää muistaa, ettei se ole kellon elinkaaren aikana täysin muuttumattomana pysyvä ominaisuus. Se, että kellossa ilmoitettu vesitiiviyden taso pitäisi paikkansa käytännössä, edellyttää huolenpitoa sekä ylläpitoa kellon omistajalta. Vuosien kuluessa taikka kelloon kohdistuvien iskujen vaikutuksesta kellon tiiviste eli veden poissa pitävä aine saattaa vaurioitua ja menettää vesitiiviyttään. Pitääksesi kellosi mahdollisimman vesitiiviinä kannattaa varjella sitä kolhuilta ja iskuilta ja vaihdattaa tiiviste noin parin vuoden välein.