Askel kerrallaan kohti täydellisyyttä

Urheilukellojen maailmassa monet viime vuosina julkistetuista uutuuksista sisältävät jo niin laajan kattauksen eri toimintoja, että alkaa olla vaikea keksiä mitä uusia ominaisuuksia tai toimintoja niistä enää puuttuisi. Fenix-mallistoa on yhtälailla hiottu vuosi toisensa jälkeen aina vain paremmaksi ja ne ovat aina edustaneet kiistatonta urheilukellojen kärkeä.

“Garmin

Onkin hienoa todeta että kaikkien näiden vuosien jälkeen Garmin onnistuu silti tuomaan konkreettisia ja käytettävyyttä parantavia päivityksiä kelloihinsa. Viimeisin iteraatio Fenix-sarjaan tuo nimittäin mukanansa täysin uuden vesilajin tuen, päivitetyn käyttöjärjestelmän, monia parannuksia olemassa oleviin kellon toimintoihin sekä kaksi Fenix-sarjalle täysin uutta ominaisuutta, jotka ovat vielä toistaiseksi olleet varsin harvinaisia urheilukellojen parissa.

Yhtenä tärkeänä uutena ominaisuutena uusissa Fenix 8 -sarjan urheilukelloissa on kaikkia urheilu- ja älykelloja koetteleva haaste, nimittäin kellon toiminnallisuuksien ja näppäinten käyttö vedenpinnan alapuolella ja märissä olosuhteissa.

Fenix 8 -kelloissa esitellään nimittäin vapaasukelluksen tuen sekä vuototiiviit napit. Ymmärrettävästi tämä saattaa monille ensikuulemalta vaikuttaa suhteellisen vaatimattomalta ominaisuudelta, mutta ominaisuuden merkitys on kuitenkin varsin perustavanlaatuinen, sillä toistaiseksi urheilukellojen nappien käyttö ei ole ollut turvallista veden alla.

Nykypäivänä kellojen korkea vesitiiviys tuo mukanansa hyvin yleisen harhaluulon siitä, että vaikka runko olisi luokiteltu kestämään 100 metrin syvyyteen asti, tarkoittaisi se sitä että käyttäjä voisi huoletta käyttää kaikkia kellojen toimintoja veden alla. Tämä valitettavasti ei pidä paikkansa. Lähestulkoon poikkeuksetta urheilukellojen napit eivät esimerkiksi ole koskaan tarkoitettu painettavaksi vedenpinnan alapuolella. Nappien painaminen ja käyttäminen veden alla on mahdollistanut veden pääsemisen rungon ja napin väliin, mikä voi nopeasti aiheuttaa vakavia ongelmia kellon toiminnassa. Useat uimalajeihin tarkoitetut ominaisuudet ovatkin tarjonneet automaattisia kierrosaikoja esimerkiksi allasuimareille, jolloin kelloa pystyy turvallisesti käyttämään vesilajeihin ilman että nappeja tarvitsisi käyttää suoritusten aikana tai vedenalla.

Uuden Fenix 8 -sarjan kelloissa tulevat vuototiiviit napit ovatkin vielä toistaiseksi varsin harvinaislaatuinen mutta tärkeä ominaisuus urheilukelloissa, sillä aikaisemmin se on ollut pääasiassa vain sukellukseen erikoistuneiden laitteiden varuste. Garmin onkin yksi ensimmäisistä ketkä tuovat tämän ominaisuuden Fenixin kaltaisiin urheilu- ja multisport-kelloihin. Fenix 8 -kellot ovatkin sarjansa yksi kestävimmistä urheilukelloista niin Garminin linjastossa mutta niin myös kaikkien urheilu- ja älykellojen parissa.

Toisena laitteistoon tulevana uutena fyysisenä ominaisuutena on kelloihin lisätty kaiutin ja mikrofoni. Tämä mahdollistaa käyttäjää vastaanottamaan ja soittamaan puheluita suoraan kellosta käsin sen ollessa yhdistettynä puhelimeen. Onkin helppo nähdä että tämä ominaisuus tulee varsin käytännölliseksi tilanteissa, joissa nopea puheluun vastaaminen ja lyhyen keskustelun käyminen käy näppärästi puhelinta taskusta kaivamatta esimerkiksi lenkkipolulla tai puhelimen unohtuessa kotona toiseen huoneeseen.

“Garmin

AMOLED-näytöt rantautuvat Fenix-urheilukelloihin

Uuden Fenix 8 -sarjan myötä tapahtuu myös muutos kahden rinnakkaisen, kilpailevan sarjan yhdistymisestä. Garminin valikoima on nimittäin sisältänyt Fenixin rinnalla vastaavilla ominaisuuksilla varustellun, mutta AMOLED-näytöllä kruunatun EPIX-mallin, joka on pienellä akunkeston kompromissilla tarjonnut kirkkaampaa ja terävämpää näyttöteknologiaa. Nyt AMOLED-näyttöpaneeli tuodaan osaksi Fenix sarjaa, jolloin valittavana on AMOLED-näytöllä varustetut Fenix 8 -kellot koossa 43 mm , 47 mm tai 51 mm tai vaihtoehtoisesti voi valita akkua säästävän MIP-näyttöisen (memory in pixel) ja aurinkolatauksen sisältävän Fenix 8 Solar -mallin koossa 47 mm tai 51 mm.

Toiminnallisuuksiltaan ja ominaisuuksiltaan Fenix 8 ja Fenix 8 Solar ovat identtiset, mutta Fenix 8 -kelloissa on korostettu arjen käyttöä kirkkaammalla ja värikkäämmällä AMOLED-näytöllä, kun taas Fenix 8 Solar -kelloissa on priorisoitu erittäin pitkä akunkesto MIP-näytöllä ja nimensä mukaisella aurinkolatauksella. Solar-malleissa akunkesto yltääkin 51 mm variantissa jopa ällistyttävän pitkään, puoleentoista kuukauteen (48 päivää). Akunkesto on varsin riittävä kyllä myös AMOLED-näytöllisissä malleissa, joissa se asettuu älykellotilassa 43 mm kokoisella Fenix 8 -kellolla 10 päivään, 47 mm variantilla 16 päivään ja 51 mm variantilla 29 päivään.

“Garmin

Fenix sarja tutuksi

Heille kenelle Garmin Fenix -urheilukellomallisto ei vielä ole tuttu voidaan tiivistää näiden kellojen toimivan urheilukellojen aatelistona. Fenix-mallistossa yhdistyy Garminin yli 30 vuoden aikana kerätty tietotaito, alan kehittyneimpiin urheilu- ja älylaitteiden valmistustekniikkaan ja premium tason materiaaleihin. Fenix -sarjan kellot on luotu alusta pitäen sisältämään edistynein käytettävissä oleva urheilukellojen teknologia ja ominaisuudet luodakseen sarjansa kokonaisvaltaisimman urheilu- ja älykellon.

Fenix-urheilukellojen kantavana ajatuksena on tarjota markkinoille urheilukello, jossa toiminnallisuudesta, tyylistä ja premium laitteen tuntumasta ei tarvitse tehdä kompromisseja.

Uusi Garmin Fenix 8 -sarja jatkaa samoilla jalanjäljillä aikaisempien sarjan mallien tavoin. Fenix 8 edustaa yhtä kattavimmista ja monipuolisimmista hyvinvoinnin ja urheilun apureista. Fenix 8 tarjoaakin yhden laajimmista valikoimista eri ominaisuuksia terveydentilan, harjoittelun ja palautumisen tarkkaan ja kokonaisvaltaiseen seuraamiseen. Kello on suunniteltu aktiivisille käyttäjille, jotka haluavat mahdollisuuden optimoida suorituskykyään ja hyvinvointiaan tarkkojen metriikoiden valossa.

Toiminnallisuutta tyylistä luopumatta

Yksi Fenix-kellojen kiitelty puoli on niiden tyylikäs ulkoasu. Vaikka Fenix urheilukellot ovat nimensä mukaisesti suunniteltu, noh, urheiluun, on ne suurimmalla osalla käyttäjistä kuitenkin asuste, joka kulkee ranteessa myös arjen käänteissä. Fenix 8 -kelloissa, kuten aikaisemmissakin Fenix-sarjan malleissa, on kiinnitetty huomiota siihen, että mallista saadaan tehtyä toiminnallisuuden lisäksi myös varsin tyylikäs. Kellojen ulkoasu sopii moneen arjen asuun, olipa kyse sitten toimistopukeutumisesta tai toiminnallisemmastakin työasusta. Fenix 8 -kellojen ulkonäköä voi varsin helposti muuttaa pikalukittavaa ranneketta vaihtamalla. Kellojen yleisilme muuttuu nimittäin huomattavasti riippuen siitä, onko kellossa kiinni musta tekninen kangasranneke, oranssi silikoniranneke tai vaikka tyylikäs nahkaranneke. Fenix-sarjassa kellojen rannekkeet on varustettu Garminin QuickFit-pikakiinnityksellä, joten rannekkeen vaihto tapahtuu sekunneissa eikä siihen tarvita työkaluja. Ranneketta voi helposti vaihtaa aktiviteetin mukaan, esimerkiksi siten, että töissä kellossa käyttää nahkaranneketta ja lenkille tai punttisalille lähtiessä kiinnittää kelloon sporttisen silikonirannekkeen.

“Garmin

Erittäin kattavat urheilun- ja palautumisen seurannan toiminnot

Fenix 8 -sarjasta löytyvä harjoittelutilan ja sykevälivaihtelun ominaisuudet auttavat käyttäjää ymmärtämään hänen yksilöllisen harjoittelunsa vaikutuksia ja säätämään siten harjoitteluansa soveltumaan omaan voima ja kuntotasoon optimaalliseksi. Kellojen harjoittelutila antaa tietoa miten käyttäjän treenit soveltuvat känen kuntotasolleen ja siten onko treenien intensiteetti esimerkiksi liian kuormittavaa ja siten jopa haitallista kunnon kasvatukseen. Aloittelevien liikkujien ja myös aktiivisemmin kuntoilevien parissa onkin hyvin yleistä menettää perspektiivi omien treenien tasosta ja siten riskeerataan kuontoilun ylirasittavan elimistiöä.

Fenix 8 -sarjan kaltainen kokonaisvaltainen urheilukello pystyy seuraamaan tarkasti kuntoilun ja palautumisen suhdetta ja antaa käyttäjälle selkeää dataa kehon valmiudesta seuraavaan urheilusuoritukseen. Fenixistä löytyy varsin kattavat palautumisen mittarit kuten sykevälivaihtelun seuranta unen aikana, mikä tarjoaa arvokasta tietoa terveydentilasta, palautumisesta ja stressitasoista, mikä tukee kriittisesti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Fenix tarjoaa käyttäjille helposti ymmärrettävää dataa suorituksista ja levosta kerätyn aineiston pohjalta, jolloin käyttäjä saa selkeän kuvan palautumisensa tasosta. Body Battery -energianseuranta puolestaan näyttää kehon energiatason reaaliajassa, mikä auttaa löytämään parhaiten soveltuvat ajat aktiivisuuteen ja lepoon, ja tukee näin optimaalista jaksamista ja hyvinvointia.

“Garmin

Fenix 8 sisältää myös monia muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten Real-Time Stamina, joka auttaa hallitsemaan rasitusta harjoittelun aikana, sekä palautumisajan, joka kertoo, kuinka paljon lepoa tarvitaan ennen seuraavaa kovaa suoritusta. Aamuraportti tarjoaa heti heräämisen jälkeen yhteenvedon unesta, harjoittelusta ja muista tärkeistä tiedoista.

Vuoristossa viihtyville kellot tarjoavat myös mielenkiintoisena ominaisuutena korkeaan ilmanalaan sopeutumisen apurin, joka antaa hyödyllisiä tietoja miten käyttäjä pystyy optimaalisesti suhteuttamaan kuormituksen alueen korkeuteen. Jet Lag -avustin auttaa minimoimaan aikaerorasituksen vaikutuksia. Virranhallinta optimoi kellon akun käyttöä eri asetuksilla, ja auringon nousu- ja lasku widget auttaa reitin suunnittelussa tarkkojen auringon sijaintitietojen avulla. Health Snapshot -toiminnolla voi tallentaa keskeisiä hyvinvointitietoja ja siten seurata terveyden muutoksia helposti eri aikoina tallennettuja terveyden avainlukuja vertailemalla.

Vauhdikkaampiin lajeihin löytyy myös kattavat tuet Fenix-sarjan kelloista ja esimerkiksi vapaalasku ja lumilautailu -ominaisuudet tuovat talviurheilun ystäville tärkeää tietoa suorituksestaan, kuten nousu- ja laskutiedot, tahdin, laskun pituuden ja rinteen jyrkkyyden. Maastopyörädynamiikka seuraa tarkasti jokaisen ajolenkin yksityiskohtia, mukaan lukien erityiset Grit- ja Flow-tiedot, jotka mittaavat reitin haastavuutta ja sujuvuutta.

Jokaiselle latujen sankarille olennaisena, ellei lähestulkoon elintärkeänä ominaisuutena kelloista löytyy maastohiihtodynamiikkaa seuraava ominaisuus, joka tarjoaa arvokasta tietoa maastohiihdon rasituskuormasta, kun käytössä on pariliitetty HRM-ProPlus -sykevyö.

Uudet Fenix 8 -kellot pitävät sisällään lukemattoman määrän ominaisuuksia ja toimintoja, joita on turha lähteä erittelemään. Täyden listan kellojen ominaisuuksista kannattaa vilkaista suoraan Garminin sivuilta




Kannattaa tutustua myös meidän muihin Garmin aiheisiin kategorioihin: