Täydellisesti istuvan sormuksen löytäminen ei ole ollenkaan mahdoton operaatio kunhan otat muutamat pikku vinkit ja niksit huomioon.
Kuka tahansa voikin selvittää sormuskokonsa helposti ja nopeasti ihan kotoa käsin suikaleella paperia tai lyhyellä pätkällä lankaa. Voit myös helpottaa operaatiota ja varmistaa tarkan mitan saamisen tilaamalla sormusmitan veloituksetta, tuotesivulla aukeavasta pop-up ilmoituksesta, tai tuotesivun sivun vasemmasta alalaidasta.
Sormusta ostaessa kannattaa myös muistaa että pelkkä oikea sormuskoko ei kerro vielä koko tarinaa täydellisesti istuvan sormuksen valinnasta. Sormuksen leveys on nimittäin tärkeä ottaa huomioon kokoa valitessa, sen vaikuttaessa suoraan siihen kuinka sormus tulee istumaan käyttäjänsä sormeen.
Sormusten kokotaulukko
Miten mittaan sormuskokoni sormusmitalla?
Sormuskoon selvittäminen tapahtuu helpoiten ja tarkimmin meidän Keskisen Kellon sormusmitalla. Mitan saa murrettua kolmeen kapeaan suikaleeseen, joiden avulla voit helposti selvittää sinulle täydellisen sormuskoon.
Sormusmitan tulee asettua mitattavan sormen ympärille siten, että mitta asettuu sormeen kiinni miellyttävän napakasti, kuitenkaan painamatta epämukavasti. Kannattaa myös kokeilla varmuuden vuoksi yhtä kokoa pienempää, kuin myös isompaa ja siten varmistua oikeasta koosta.
Kuinka mittaan sormuskokoni kotona?
Suurpiirteinen sormuskoko saadaan mitattua kotona millä tahansa venymättömällä nauhalla, langalla tai vaikka esimerkiksi suikaleella paperia.
Mittauksessa lanka tai nauha kiedotaan sormen ympärille, ja sopivan kireyden löytyssä tehdään nauhaan pieni merkki esimerkiksi tussilla.
Muista, olla vetämättä lankaa / nauhaa liian kireälle. Sormuksen tulee istua mukavasti sormen ympärillä, painamatta tai kiristämättä epämiellyttävästi.
Tehtyäsi merkinnän nauhaan, voit suoristaa sen pöydälle ja mitata nauhan pään ja tehdyn merkin välimatka. Nyt voit suoraan verrata mittaamaasi etäisyyttä kokotaulukossa ilmoitettuun kohtaan "sormuksen ympärysmitta” nähdäksesi oman sormuskokosi.
Huom! Aseta naru tai paperi allekkain, jotta saat mahdollisimman tarkan mitan sormestasi. Kuvassa paperin päät näkyvät vierekkäin havainnollistaakseen mittausta selkeämmin.
Miten huomioida sormuksen leveys kokoa valitessa?
Kun tiedossa on oma sormuskoko ja aloitat unelmien sormuksen etsimisen, on vielä syytä huomioida että sormuksen leveys tulee vaikuttamaan sen istuvuuteen ja siten valittavaan kokoon. Kapeampi sormus istuu sormessa väljemmin verrattuna leveään sormukseen.
On mahdoton antaa mitään tiukkoja rajoja, tai joka tilanteessa toimivia ohjeistuksia, sillä kunkin sormet ovat varsin yksilöllisiä. Myös itse sormuksen koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon sormuksen leveys tulee vaikuttamaan. Nämä vinkit ovatkin enemmän suuntaa-antavia ja antavat ajatusta miten leveys tyypillisesti tulisi huomioida sormusta valitessa:
- Kapeat, eli noin 1mm - 1,5mm leveät sormukset, on syytä valita puoli kokoa pienempänä, mitä normaalisti valitsisi. Kapea sormus istuu tyypillisesti kokoansa suurempana, jolloin aavistuksen pienemmän koon valitsemalla saadaan sormus istumaan miellyttävän napakasti.
- Keskipaksuiset, eli noin 1,5mm - 4mm leveät sormukset voidaan tyypillisesti valita suoraan oman sormusmitan mukaan.
- Leveät, eli 4mm ja siitä paksummista sormuksista on syytä ottaa puoli kokoa (0,5mm) suurempi koko, jotta sormus istuu mukavasti sormeen. Leveämpi sormus tekee istuvuudesta aavistuksen ahtaamman, joten suurempi koko mahdollistaa miellyttävän istuvuuden.
Miten varmistan, että sormus on oikean kokoinen?
Yksi helppo tapa lisätä oikean sormus valinnan tekoa on varmistaa että mittaat sormuskokosi oikein. Tilaamalla Keskisen Kellon ilmaisen sormusmitan,voit varmistua siitä että saat mitattua sormuskokosi mahdollisimman tarkasti. Kotikonsteilla mitatessa, virhemarginaali on valitettavan suuri ja heittoa tulee helposti.
On myös hyvä muistaa, että sormen mittauksen ajankohta vaikuttaa myös sormien kokoon. Sormemme turpoavat päivän kuluessa aavistuksen, jolloin sormen mittaus kannattaakin tehdä vasta päivän lopussa, kun sormet ovat suurimmillaan.
Sormen mittaukseen vaikutta myös vallitseva lämpätila. Sormemme ympärysmitta muuttuu aavistuksen riippuen olemmeko erityisen kylmässä, tai kuumassa ympäristössä. Kannattaakin pyrkiä mittaamaan sormen mitta tasaisessa huoneenlämmössä, lämpimillä käsillä.
Alkoholi ja suola voivat myös saada sormesi turpoamaan, joten tämä kannattaa ottaa huomioon mittauksessa.
Jos mittaat kotikonsteilla niin, mittaus kannattaa tehdä suurinpiirtein saman levyisellä nauhalla kuin sormus jota harkitset.
Yleisin sormuskoko miehillä?
Miesten yleisimmät ja siten myös suosituin sormuskoot ovat kokon 18-21 välillä. Luonnollisesti tämä asteikko on liian laaja, joten sen pohjalta ei voi sormusta kumppanille ostaa, mutta se toimii yleisenä suuntaa-antavana viitteenä.
Sormuksen hyvä istuvuus on erittäin tärkeää, joten on parempi mitata tarkkaan ja ajatuksella oma ja kumppanin sormi sormusostoksia tehdessä.
Naisten yleisin sormuskoko?
Yleisin sormuskoko naisilla on kokojen 15-18 välillä. Tämäkin toimii vain suuntaa-antavana ohjeistuksena eikä siten ole suositeltavaa tehdä ostosta ilman omakohtaista mittausta.
Onko miesten ja naisten koot samat?
Kyllä, miesten ja naisten sormukset käyttävät täysin identtistä kokotaulukkoa. Sormuskoot saattavat saattavat silti joissain tilanteissa hämmentää niiden useiden eri muotojen takia. Eri valmistajat ja liikkeet saattavat nimittäin ilmoittaa kokoja aavistuksen eri tavoin, mutta koot ovat kuitenkin samat kaikilla.
Mistä tietää kumppanin sormuskoko?
On tärkeä pyrkiä varmistumaan kumppanin sormuskoosta mahdollisimman tarkkaan, mikäli aikomuksena on yllättää hänet sormuksella. Tähän on monia eri keinoja, miten sen voi toteuttaa huomaamattomasti, joista tässä muutama:
- Mikäli kumppanisi käyttää sormuksia, voit mitata jo olemassa olevan sormuksen koon. Mittaamalla sormuksen sisähalkaisijan ja vertaamalla lukua kokotaulukkoomme saat selville sormuksen koon.
Muista että mitattava sormus tulee olla sellainen, jota kumppanisi käyttää siinä sormessa, johon tuleva sormus tulee asettumaan. (Esim. jos mittaat sormuksen, jota kumppanisi käyttää keskisormessa, et saa oikeaa mittaa kihlasormukselle, jota tullaan käyttämään nimettömässä.)
- Keksi tekosyy, jonka ohella kumppanisi joutuu mittaamaan sormuskokonsa. Esitä että ystäväsi on ostamassa sormusta kumppanilleen, ja pyytää teiltä suuntaa antavaa mittaa, minkä kokoisen sormuksen hänen pitäisi ostaa.
FAQ
Miten sormuksen koko mitataan?
Sormuksen koon selvittäminen tapahtuu yksinkertaisesti mittaamalla sormuksen sisähalkaisijan, ja vertaamalla sitä verkosta löytyviin kokotaulukkoihin. Mittaamiseen voit käyttää mitä vain viivoitinta tai esimerkiksi mittanauhaa.
Missä sormessa käytetään perinteisesti sormusta?
Perinteisesti vihki ja kihlasormuksia pidetään vasemmassa nimettömässä. Tämä perustuu ikivanhaan roomalaiseen uskomukseen siitä, kuinka vasemmasta nimettömästä olisi lähtenyt verisuoni suoraan sydämeen.
Mitä peukalossa käytetty sormus tarkoittaa?
Historiallisesti peukalosormukset ovat viestineet kantajansa yhteiskunnallista korkeaa vaikutusvaltaa ja statusta. Peukalosormkset juontavat kuitenkin juurensa alunperin jousiammuntaan, jossa ne ovat toimineet suojaamassa ampujan sormea nuolen vapautuksessa.
Miten saada jumissa oleva sormus pois sormesta?
Jos sormus on vain tiukasti sormessa niin esimerkiksi öljy tai käsisaippua voi auttaa liu’uttamaan sormuksen irti. Turvonneessa sormessa jumissa oleva sormus saadaan poistettua asettamalla sormi kylmällä vedellä täytettyyn astiaan ja pitäen sen pään yläpuolella noin 10 minuuttia. Mikäli koet sormessa kipua ja kotikonstit eivät tunnu toimivan, suosittelemme hakeutumaan ensiapuun.
Kaikkiin kysymyksiin emme pysty mitenkään tässä vastaamaan, joten kannattaa rohkeasti olla yhteydessä asiantuntevaan asiakaspalveluumme – autamme sinua mielellämme kaikissa eteesi tulevissa pulmissa!
Tutustu suosituimpiin sormuksiimme!
Kaipaatko lisää vinkkejä sormuksen valintaan?
Jos kaipaat lisää vinkkejä ja ideoita sormuksen ostoon, suosittelemme tutustumaan meidän kattavaan kihlasormuksen osto-oppaaseen ja vinkit ajattoman sormuksen valintaan! Tilaa sormukset nopealla toimituksella ja ilmaisella kaiverruksella Keskisen Kellon verkkokaupasta!