Uusia keksintöjä ja tuotteita tulee nykyään markkinoille miltei liukuhihnalta, mutta vain aniharva on vaikutukseltaan niin merkittävä, että se mullistaa kokonaisen teollisuudenalan. Yksi tälläinen tuote oli vuonna 1969 julkaistu Seiko Quartz-Astron 35SQ, tai tuttavallisemmin pelkkä Seiko Astron. Syy sen merkittävyydelle oli uraauurtava kvartsikoneisto, joka oli ylivertainen tarkkuudessa kaikkiin muihin aiempiin kellokoneistoihin verrattuna. Kvartsin hyödyntäminen ajanottoteknologiassa oli jo keksitty aikaisemminkin, mutta Seikon insinöörit saivat 10 vuoden tutkimustyön jälkeen ensimmäisinä mahdutettua sen rannekellon sisään.

Ennenkuulumaton uutuus

Joulupäivänä 1969 Tokion kauppakeskusten myynti-ikkunoihin ilmestyi erä tavanomaisen näköisiä Seiko Astroneita, mutta harva sillon tiesi, että ne tulisivat kääntämään koko kelloalan päälaelleen. Siihen saakka kellomarkkinoita oli hallinnut Sveitsi. Kellojenvalmistuksen traditio oli alkanut tuosta pienestä Alppimaasta, ja se piti markkinoita visusti hyppysissään. Sveitsiläiset tekivät maailman parhaita kelloja. He tiesivät sen. Kuluttajatkin tiesivät sen. “Swiss made” oli pieni viaton sananparsi, jonka löytyminen kellosta nostatti sen statuksen sekä hinnan korkeuksiin.

Seiko ei kyennyt kilpailemaan Sveitsiläisten kanssa laadussa tai käsityössä, mutta se pystyi kilpailemaan kellon tarkkuudessa ja hinnassa. Ja voi kuinka se kilpailikaan. Ensimmäisen viikon aikana Seiko Astroneita myytiin noin sata kappaletta. Määrä voi kuulostaa sangen maltilliselta. Mitä nyt tuollaisesta lukumäärästä kiihkoilemaan? Mutta kun ottaa huomioon, että se maksoi 450000 jeniä tai 1250 dollaria (siihen aikaan keskikokoisen auton verran), alkavat ensimmäisen viikon tilastot näyttää vakuuttavammilta.

Pieni kello - suuria vaikutuksia

Seiko asetti Astronilla uuden kansainvälisen standardin, ja pian muutkin yhtiöt pyrkivät saamaan mahdollisimman nopeasti uuden teknologian omiin kelloihinsa. Kun teknologia vakiintui entisestään ja kvartsikoneistot alkoivat arkipäiväistyä, oli sveitsiläinen kelloala kriisissä. Markkinoilla oli runsaasti halpoja ja äärimmäisen tarkkoja koneistoja, ja kuluttajat kääntyvät massoittain kvartsin puolelle. Sveitsin kelloteollisuus onnistui kuitenkin selviämään kriisistä, mutta se verotti alaa rankasti. Vain parhaalla pohjalla olleet yhtiöt selvisivät, ja sveitsiläisten kellovalmistajien määrä väheni 1600 valmistajasta 600 valmistajaan vuosien 1970 ja 1983 välillä. Koko kvartsivallankumouksen juuret voidaan jäljittää yhteen kelloon, Seiko Astroniin, joka pysyy edelleen ajankohtaisena 50 vuotta jälkeenkin.

Esittelyssä muutama suosikkimalli


Tyylikäs Titanium

Tässä tyylikkäässä Seiko Astron GPS Solar Titanium SSE129J1 -kellossa on kaunis muotoilu modernein ominaisuuksin varustettuna. Tarkan GPS-paikannuksen ansiosta tämä kello sopeutuu automaattisesti aikavyöhykkeen muutoksiin, ja on kuin tehty kosmopoliiteille ja matkustelijoille. Siinä on myös ikuinen (eng. perpetual) kalenteri, joka ottaa huomioon karkauspäivätkin varmistaen, että pysyt aina ajan tasalla.

Astron 5X

Seiko Astron GPS Solar 5X series SSH011J1 on kello vaativaan makuun. Kellon tinkimätön viimeistely sekä hillityt design-elementit huokuvat tyylikkyyttä. Kellon runko ja ranneke on laadukasta titaania, jossa keskipalat ovat mustaa keramiikkaa. Valoenergiasta virtansa ottava koneisto pitää huolen, ettei kellosta lopu koskaan virta. Kellossa on myös magneettisuuden kesto 4800 A/m asti.

Vuoden 2019 uutuus

Seiko Astron GPS Solar SSH024J1 on yksi uudemmista malleista Seikon Astron-mallistossa. Tämä punakullan värinen upeus on todellinen katseenvangitsija. Muiden esittelemieni Astron-mallien tapaan tämäkin kello saa energiansa valosta ja vastaanottaa GPS-signaaleja aikavyöhykkeen määrittämiseksi. Kello on vesitiivis 100m asti, joten sen kanssa voi mennä jopa uimaankin. Vahva safiirilasike sekä ruostumaton teräsrunko tekevät kellosta erittäin kestävän.

Lisää Seiko Astron -kelloja löydät täältä.