Kolme alpinist-kelloa pirteää taustaa vasten

Tässä artikkelissa käsittelemme Alpinist-mallistoon saapuneita tyylikkäitä uutuuksia. Kyseessä on yksi Seikon vanhimmista edelleen voimissaan olevista mallistoista, ensimmäinen Alpinist-sarjan kello julkaistiin jo vuonna 1959, kokonaiset kuusi vuotta ennen yhtiön ensimmäistä sukelluskelloa. Kellon nimi oli Seiko Laurel Alpinist, ja kuten viittaus kuuluisaan vuorijonoon antaa olettaakin, se oli suunniteltu erityisesti japanilaisten vuorenkävijöiden (“Yama-otoko”) tarpeita ajatellen. Kello oli siitäkin merkittävä, että sitä pidetään Seikon kaikkien aikojen ensimmäisenä urheilukellona. Siinä oli varsin yksinkertainen kellotaulu terävine osoittimineen. Kellon taulussa luki ylhäällä Seiko Laurel ja alhaalta löytyi tyylitellyllä fontilla kirjoitettu Alpinist.

Nousu suursuosioon

Kuitenkaan useimmille kelloharrastajille ei tule Alpinist-nimestä ensimmäisenä mieleen vuonna 1959 kaiken aloittanut Laurel Alpinist, eikä myöskään ne kolme mallia joita me tässä artikkelissa tulemme esittelemään. Suurimmalle osalle kelloharrastajista Alpinist-nimi ruumiillistuu ennen kaikkea 90-luvun puolivälissä julkaistuun Seiko Alpinist SCVF009:ään, tai sitä kaikista eniten muistuttavaan nykymalliin, SPB121J1:een. Vaikka 90-luvun klassikko-Alpinist ehti olla tuotannossa ainoastaan muutaman vuoden ajan, se ehti valloittaa Seiko-fanien sydämet tummanvihreällä sunburst-kellotaulullaan, uniikeilla osoittimillaan ja kellotaulun sisältä löytyvällä kompassikehällään. Tummanvihreää Alpinistia voikin liioittelematta kutsua yhtiön yhdeksi suurimmista sukelluskelloihin kuulumattomasta napakympistä.


Kelloja verratessakin huomaa, ettei ensimmäisellä Alpinistilla ja 90-luvun kulttiklassikolla ole juuri lainkaan samankaltaisuuksia uudemmista malleista jo kadonnutta Alpinist-tekstiä lukuun ottamatta. Siitä huolimatta Alpinist-mallisto tunnetaan nykyään juuri enemmän 90-luvulla uudelleensuunniteltujen modernien Alpinistien kautta kuin koko malliston innoittajan, Laurel Alpinistin mukaan. Tämä seikka oli varmasti Seikolla tiedossa kun yhtiö päätti tänä keväänä täydentää Alpinist-mallistoa kolmella enemmän alkuperäismallille uskollisella tulokkaalla. Seikon motiiveina julkaisussa saattoi myös olla kunnian tekeminen koko kelloperheen aloittaneelle mallille sekä malliston horisontin laajentaminen uusilla julkaisuilla.

Seiko Prospex Alpinist 1959 Re-Interpretation - Paluu alkulähteille

Uutuuskelloja julkaistiin siis kolme upeaa mallia, ja heti kättelyssä niiden nimestäkin selviää, että tarkoituksena oli luoda vuoden 1959 Alpinistia enemmän mukailevia tribuuttimalleja. Teräsrannekkeella tulevat elegantti kermanvärinen SPB241J1 ja tyylikäs kokomusta SPB243J1 kun taas klassisella “Alpinist-vihreällä” varustettu SPB245J1 luottaa mustaan nahkaan. Alkuperäiseen Laurel Alpinistiin verrattuna design-muutokset ovat vähäisiä: taulun alaosan Alpinist-teksti on vaihtunut Seikon moderneihin merkintöihin kuten tuttuun Prospex-logoon. Päivyri on myös päätetty lisätä kellojen ainoaksi komplikaatioksi kello kolmeen. Kenties suurimman muutoksen on saanut sironnettu sekuntiviisari, mutta pääosin kellot ovat pysyneet erittäin uskollisina alkuperäiselle suunnitelulle.

Kullakin kolmella tulokkaalla on samat tekniset ominaisuudet: niiden sisällä tikittää Seikon keskihintaisten kellojen luotettava työjuhta Seiko 6R35. Myös käsinvetomahdollisuudella varustetulla koneistolla on erittäin kunnioitettava käyntivara: se yltää parhaimmillaan jopa 70 tuntiin. Läpinäkyvän takakannen ansiosta koneiston osien monimutkaista yhteispeliä pääsee ihailemaan omin silmin. Vanhan ajan tyyliä kunnioittaen nämä kellot ovat kooltaan siroja, ne ovat ainoastaan 38mm leveitä. Pienikokoinen runko tulee ehdottomasti vain vahvistamaan näiden Alpinistien erehtymätöntä vintage-tuntua ranteessa. Entisaikojen inspiraatiosta huolimatta nämä kellot ovat valmistettu täyttämään Prospex-sarjan tiukimmatkin kestävyysvaatimukset: niissä on erittäin luja safiirilasi ja vesitiiviys aina 200 metriin asti. Nämä tyylikkäät tulokkaat eivät siis riehakkaampaakaan menoa kavahda. Osoittimista ja indekseistä löytyvä LumiBrite takaa sen, että kellonaika on helposti nähtävissä myös hämärässä.


Uudet Alpinistit ovat erittäin tervetullut lisä perinteikkääseen kelloperheeseen. Niiden yksinkertainen ja muista Alpinisteista poikkeava kellotaulu taatusti puhuttelee monia. Samalla ne tekevät ansaitusti kunniaa koko malliston aloittaneelle Laurel Alpinistille. Nämäkin kolme tulokasta sen todistavat, että laadukas suunnittelu on vuosikymmenestä tai aikakaudesta riippumatonta. Vaikka uutuuksia julkaistiinkin vain kolme, väri- ja rannekevaihtoehtojen moninaisuus takaavat sen, että tästä julkaisusta löytyy jokaiselle mieluisa malli.

Löydät kaikki valikoimamme Alpinist-kellot täältä.