Onko kosinta mielessä tai haaveiletko muuten vain kihlauksesta? Kokosimme tähän oppaaseen lähes kaiken tarvittavan tiedon kihlasormuksen valintaan. Tässä oppaassa tutustumme:
Sisällysluettelo:
Kihlauksen historia
Sormuksesta muodostui keskiajalla vihkimisen ja avioliiton symboli ja pohjoismaissa etenkin varakkaampi väki alkoi käyttämään kihlasormuksia 1500-luvulla. Aluksi kihlasormusta käytti vain morsian, mutta myöhemmin sormusta alkoi myös näkyä miesten nimettömässä. Vielä 1900 alussa oli yleistä, että kihlaus oli ns. kolmen kauppa, jossa mukana olivat morsian, sulhanen ja nk. “Naittaja”, joka yleensä oli sulhasen isä.
Suomessa ja monessa muussa maassa vakiintunut tapa on käyttää kihla- ja vihkisormusta nimettömässä sormessa. Tämä tapa on peritty muinaisilta egyptiläisiltä, jotka uskoivat verisuonen yhdistävän sydämen ja vasemman nimettömän. Roomalaiset kutsuivat tätä keksittyä verisuonta nimellä Vena Amoris, eli rakkauden suoni. Muissa kulttuureissa kihlasormusta on voitu aikojen saatossa käyttää esimerkiksi peukalossa tai keskisormessa.
Aikaisemmin Suomessa oli tarkat määräykset kihlauksesta, kihlakumppaneista ja kihlauksen purkamisesta avioliittolaissa, mutta ne poistettiin lopullisesti vuoden 1987 avioliittolain muutoksessa. Nykyään kihlaus nähdään lupauksena avioliittoon astumisesta kahden henkilön välillä, eikä siitä tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta viranomaisille. Myöskään häiden järjestäminen kihlauksen jälkeen ei ole pakollista, ja monet parit jättävät häät kokonaan järjestämättä.
Budjetti: kuka maksaa kihlasormuksen ja kuinka paljon kihlasormuksen tulisi maksaa?
Netti on pullollaan erilaisia ohjeita siitä, kuinka paljon kihlasormuksen tulisi maksaa. On olemassa perinne, jonka mukaan kihlasormuksen hinta tulisi vastata miehen kuukausipalkkaa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että paras sormus on se, joka sopii juuri sinun budjettiisi.
Kihlasormuksien hinnat vaihtelevat muutaman kymmenen euron terässormuksista aina tuhansien eurojen arvoisiin timanttisormuksiin. Kihlasormuksen hinta koostuu useasta tekijästä:
- Sormuksen kultapitoisuus
- Timantin karaatti
- Timanttien määrä
- Timantin puhtaus
- Kihlasormuksen suunnittelija
- Tuotannon vastuullisuus
Avaamme seuraavassa osiossa hieman enemmän kihlasormuksien eri materiaaleja.
Kuka maksaa?
Perinteisesti kihlasormuksen ostaa avioliittoa kosiva henkilö. Useimmiten tämä on mies, mutta nykyaikana se voi olla kumpi tahansa kumppani. Joissakin kulttuureissa tai parisuhteissa pari voi kuitenkin halutessaan jakaa kihlasormuksen kustannukset tai valita sormukset yhdessä. Viime kädessä se, kuka kihlasormuksen ostaa, on henkilökohtainen päätös, jonka tulisi perustua parin mieltymyksiin, taloudelliseen tilanteeseen ja kulttuuriperinteisiin.
Kihlasormuksen materiaali
Kulta ja hopea eivät ole ainoat vaihtoehdot mitä vihkisormuksen materiaaleihin tulee.
Jos mietit sormusostoksilla ainoastaan sitä millaisen kiven koruusi haluat, on kuin valitsisit kakun pelkästään sen kuorutksen perusteella. Timantti ehkä on se osa sormuksestasi, joka ensimmäisenä kiinnittää huomion, mutta yhtälailla korun metalilla on merkitystä lopullisen lookin kannalta.Osuuko valintasi perinteisempään jalometalliin kuten kultaan tai hopeaan, vai haluatko kenties koruusi jotain aivan muuta? Tutustu vaihtoehtoihisi ennen kuin valitset, saatat löytää uuden suosikin.
Platina
Platina oli suosittu korumetallina aina 1900-luvun alkupuolelle, kunnes se poistettiin korumetallimarkkinoilta kun sitä tarvittiin maailmansotien aikaan armeijan käyttöön. Kyse on siis kauniisti kiiltävästä ja hohtavasta, mutta myös hyvin kestävästä metallista kuten sen historiasta voit päätellä. Viimeisen parin vuosikymmenen aikana platina on keränyt jälleen suosiota myös sormusmateriaalina.
Ulkomuoto: Platinalle on ominaista pehmeä vaalea hohde. Tiesitkö että platina on kultaa harvinaisempi jalometalli? Materiaalina platina on myös kultaa raskaampi (jopa 40% jos vertaat sitä 14K kultaan), eikä se ole altis hapettumiselle.
Huoltaminen: Vuosien varrella platina saattaa kulua ja hieman naarmuuntua käytössä. Koruseppäsi voi kuitenkin kiilottaa ja hioa sormuksen pintaa niin että näkyvät naarmut saa pois ja metallin kiilto palaa.
Kulta
Kulta on aina ollut klassikko mitä tulee kihla- ja vihkisormusmateriaaleihin. Lämpöä huokuva keltakulta, punertava ruusukulta ja viileä valkokulta ovat kukin rakastettuja ajattomia vaihtoehtoja.
Muutama suosittu kultainen kihlasormus:
Ulkomuoto: Kullan väriin vaikuttaa siihen sekoitetut muut jalometallit. On olemassa satoja eri väriyhdistelmiä, mutta alle olemme keränneet ne kaikista suosituimmat:
- keltakulta: Puhdas kulta + hieman hopeaa + hieman kuparia tuomaan sävyyn lämpöä
- valkokulta: Puhdas kulta + palladium + hopea tai nikkeli, kupari ja sinkki
- viherkulta: todellisuudessa kellertävän kultainen ulkomuoto. Puhdas kulta + hopea
- punakulta ja ruusukulta: puhdaskulta + kupari. Mitä enemmän kuparia, sen punaisempi sävy.
Huoltaminen: Kiillottaminen kiiloitusliinalla tuo kiillon takaisin
Muutama suosittu valkokultainen kihlasormus:
Sterling-hopea
Sterling-hopeaa on aina arvostettu, ja yhteen aikaan se miellettiin jopa kultaa arvokkaammaksi. Nykyään se on yksi edullisimmista jalometalleista. Sterling on sekoite jossa on puhtaan hopean lisäksi joko kuparia tai muuta metallia joka tekee seoksesta kestävämmän. Vaikka se onkin puhdasta hopeaa kovempi materiaali, se on suhteessa muihin metalleihin pehmeä materiaali.
Ulkomuoto: Sterling voi vaihdella sävyltään kirkkaan vaaleasta harmaampiin väreihin. Pinta voidaan työstää mattana tai kiiltona.
Huoltaminen: Hopea tummuu, joten sen säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Pidä sormustasi kuivassa paikassa, esim. korupussissa.
Koboltti
Valkoista hohtava metalliseos kehiteltiin alunperin lääketieteellisen- ja avaruusteollisuuden tarpeisiin. Tämä modernimpi hääkorumetallivaihtoehto on jopa neljä kertaa platinaa kestävämpi metalli, koboltti-korun elinkaari on siis hyvin pitkä.
Ulkomuoto: Kobollti on kylmän sävyinen valkoinen metalli, joka muistuttaa ulkomuodoltaan melko paljon platinaa.
Huolto: Koboltti ei naarmuunnu materiaalina helposti. Tätä metallia on myös helppo jälkeen päin muovata, mikäli korun kokoa pitää esim. pienentää tai suurentaa.
Ruostumaton teräs
Ei ehkä perinteinen vaihtoehto ollenkaan, mutta on monta syytä miksi voisi harkita ruostumatonta terästä kihlasormuksen materiaaliksi. Tämä materiaali on vahva, kestää kulutusta eikä materiaalin hinnat ole taivaissa.
Ulkomoto: Kiiltävä, mutta maanläheinen materiaali miellyttää monen hieman modernimpaa lookkia kaipaavan silmää. Teräksen pinnan voi hioa maun mukaan puhtaan kiiltäväksi tai mattapintaiseksi.
Huoltaminen: Helppo huoltaa pesemällä astianpesuaineella, vedellä ja kuivaamalla pehmeällä pyyhkeellä.
Titaani
Alunperin teollisuudessa suosittu titaani on nostanut päätään myös kihlasormusten puolella – etenkin miesten koruissa. Tämä johtuu pitkälti titaanin ultra-kevyestä ulkomuodosta, joka miellyttää etenkin heitä jotka eivät ole käyttäneet koruja ennen.
Ulkomuoto: Mustia, harmaita ja hopean sävyjä riippuen hionnasta
Huoltaminen: Titaani on hyvin kestävä metalli, jota on melkein mahdotonta naarmutta. Huom! Titaanikoruja ei voida jälkeen päin muovailla koon suhteen.
Timantin istutus
Korusuunnittelijoilla on käytössä lukuisia eri tekniikoita, joilla jalokivet voi kiinnittää sormukseen. Näillä istutustyyleillä on vaikutusta sormuksen ulkomuotoon ja tyyliin. Estetiikan lisäksi kannattaa miettiä istutustavan vaikutusta arjessa – ulkonevat timantit ovat kauniita, mutta jäävät helpommin kiinni vaatteisiin. Seuraavaksi tutustumme yleisimpiin jalokivien istutustekniikoihin.
Tynnyri-istutus on umpinainen kehäistutus, jossa jalokivi on upotettu siten, että siitä näkyy vain kiven laki. Upotuksen syvyys ja kehän paksuus voi vaihdella. Tynnyri-istutus on käytännöllinen, koska siinä ei ole teräviä kulmia. Istutustekniikka pitää kiven paikoillaan. Tämä tyyli sopii etenkin henkilöille, jotka elävät aktiivista elämää.
Kruunuistutus on ehkä perinteisin ja suosituin kihla- ja vihkisormuksissa käytetty istutustyyli. Tällä istutustyylillä saadaan tuotua timantti kauniisti esille ja paljastettua suurin mahdollinen osa timantin pinta-alasta. Tässä istutustyylissä timantti on kiinnitetty sormukseen pienien metallipiikkien avulla, jotka pitävät timantin tukevasti paikoillaan. Istutus on hieman hauraampi, ja siksi sormus kannattaa käydä tarkistuttamassa kultasepällä tasaisin aikavälein, jotta istutusta voidaan korjata ja vahvistaa.
Uraistutuksessa kivet ovat nimensä mukaisesti kiinnitettyinä sormukseen kaiverrettuun uraan. Tekniikkaa suositaan etenkin, jos sormuksessa halutaan käyttää useampaa pientä korukiveä. Tämä istutus tyyli mahdollistaa kivien istuttamisen hyvin lähelle toisiaan, kauniisti säkenöivään riviin.
Raeistutusta käytetään kuten uraistutusta sormuksissa, joissa on useampia pieniä kiviä. Tässä tekniikassa kivet ovat kiinnitetty sormuksen runkoon porattuihin pieniin reikiin. Tällä tekniikalla voidaan peittää jopa koko sormuksen pinta-ala säihkyvällä ja trendikkäällä Pavé-tyylisellä timanttipeitteellä.
Halo-sormuksissa hyödynnetään kahta tai useampaa eri kiinnitystekniikka timanttien istuttamiseen. Suurempi kivi keskellä on usein kiinnitetty sormukseen tynnyri-istutuksella tai kruunuistutuksella, kun taas pienemmät kivet sen ympärillä on kiinnitetty ura- tai raeistutuksella. Useamman kiinnitystekniikan yhdistely antaa korun muotoilijalle mahdollisuuden monipuoliseen korusuunnitteluun, missä voidaan myös yhdistää eri jalokiviä ja hionta-tyylejä.
Kihlasormuksen tyyli
Kun materiaali on valittu, on aika miettiä minkä tyylisen sormuksen haluaa. Sormuksen tyyli on monelle hinnan lisäksi ratkaisevin tekijä sormusta valitessa. Usein halutaan joko pelkistetty sormus (esim. sileä kihlasormus) tai näyttävämmällä istutuksella oleva timanttisormus.
Yksikivinen sormus eli solitaire sormus, on timanttisormusten klassikko. Yksikivinen sormus on nimensä mukaan sormus, jossa säkenöi yksi jalokivi. Jalokivi voi olla istutettu sormukseen eri istutustyyleillä, mutta usein puhutaan kruunuistutuksesta. Yksikivinen sormus on ajaton ja klassinen sormus, joka on monelle mieluisa vaihtoehto.
Muutama suosittu solitaire sormus:
Monikivisessä sormuksessa säkenöi useampi jalokivi. Kivet voivat olla nätisti rivissä tai esimerkiksi muodostaa kuvion.
Muutama suosittu monikivinen sormus:
Sivukivellinen sormus muistuttaa monesti monikivistä sormusta. Sivukivellisessä sormuksessa jalokiveä koristaa usein pienemmät kivet sivuilla.
Muutama suosittu sivukivellinen sormus:
Kolmikivisessä sormuksessa on istuttettu vierekkäin kolme jalokiveä, jotka säihkyvät näyttävästi. Jalokivet voivat olla istutettuna eri tekniikoita käyttäen, mikä tekee tästä tyylistä hyvin monipuolisen. Usein keskimmäinen kivi on hieman isompi, ja sivulla olevat kivet hieman pienemmät.
Muutama suosittu kolmikivinen sormus:
Allianssisormuksella tarkoitetaan sormusta, jonka ympäri timantit kiertävät kauttaaltaan. Allianssisormusta käyttäessä sormus on aina oikeassa asennossa, sillä timantit säkenöivät yhtä upeasti jokaisesta suunnasta!
Muutama suosittu allianssisormus:
Rivisormuksella timantit ovat istutettu sormukseen riviin, ei kuitenkaan sormusta kauttaltaan kiertäen. Rivisormus on monen makuun sopiva sekoitus näyttävyyttä ja yksinkertaisuutta.
Muutama suosittu rivisormus:
Halo-sormuksessa sormuksen keskellä olevaa isompaa timanttia ympäröi kehässä pienemmät timantit, joilla valaistaan ja korostetaan keskimmäisen kiven upeaa kimallusta.
Muutama suosittu halo-sormus:
Syleilijäsormus on nykyään suosittu vaihtoehto joko vihki tai kihlasormukseksi, koska se on niin helppo yhdistää toiseen sormukseen. Kuten nimestä voi arvata, syleilijäsormus kiertää toisen sormuksen kiven yhdistäen sormukset kauniiksi kokonaisuudeksi.
Muutama suosittu syleilijä sormus:
Kihla- ja vihkisormuksen ero
Perinteisesti kihlauksen merkiksi kumpikin osapuoli kantaa vasemmassa nimettömässä kihlasormusta. Etenkin ennen kihlasormus on mielletty varsin yksinkertaiseksi ja valinta on usein kivetön sormus. Kun avioliitto on solmittu, nainen on saanut kihlasormuksen rinnalle vihkisormuksen, joka on yleensä näyttävämpi timanttisormus. Vihkimisen yhteydessä miehen kihlasormus vaihtaa arvoaan vihkisormukseksi. Nykyään monet parit päättävät hankkia vihkisormuksen myös miehelle, mikä on hyväksyttävä, mutta ei pakollinen tapa.
Yhä useampi haluaa kihlasormuksen olevan näyttävä timanttisormus, kun taas vihkisormus on klassisempi. Kihlasormus tai edes vihkisormus ei ole pakollinen, vaan käytännössä perinne, jota lähes kaikki pareista kuitenkin haluaa noudattaa. Pakollisen sormuksesta tekee ainoastaan evankelis-luterilainen vihkikaava. Ilman sormusta ei evankelis-luterilaisen vihkikaavan mukaan avioliittoa voi solmia. Maistraattivihinnässä ei vaadita sormuksia, mutta niitä voidaan halutessa vaihtaa.
Kihla- ja vihkisormuksen yhdistäminen
Valitessa sormuksia etenkin morsiamelle on tärkeää ottaa huomioon miten kihla- ja vihkisormus sopii yhteen.
1. Pelkistetty ja ajaton. Perinteinen sileä kihlasormus sopii hyvin erilaisten rivisormusten viereen. Tämä yhdistelmä on myös selkeä ja hyvin klassinen.
2. Klassinen ja näyttävä Perinteinen sileä kihlasormus sekä timanttisormus on varsin klassinen yhdistelmä. Pelkistetyn sormuksen vieressä myös minimalistinen solitaire-sormus pääsee säihkymään.
3. Sädehtivä. Jos haluat luoda oikein sädehtivän yhdistelmän, kannattaa suosia esimerkiksi solitaire-sormuksen ja rivisormuksen yhdistelmää.
4. Kaunis kokonaisuus. Syleilijäsormus sopii erityisen hyvin halo-sormuksen tai solitaire-sormuksen pariksi. Syleilijäsormus kiertää toisen sormuksen kiven yhdistäen sormukset kauniiksi kokonaisuudeksi.
Lue lisää kihla- ja vihkisormusten yhdistämisestä meidän blogista Kauneimmat sormusyhdistelmät
Koko-opas
Aiotko yllättää rakkaasi erityisellä sormuksella? Yksi tärkeimmistä huomioon otettavista tekijöistä sormusta ostaessasi on varmistaa, että se sopii täydellisesti. Oikean sormuskoon määrittäminen voi kuitenkin olla haastavaa, varsinkin jos haluat pitää kosinnan salassa.
Miksi oikea sormuskoko on tärkeä?
Hyvin istuva sormus ei ainoastaan näytä paremmalta, vaan sitä on myös mukavampi käyttää. Jos sormus on liian tiukka, se voi aiheuttaa epämukavuutta, ihoärsytystä ja jopa kipua. Toisaalta, jos sormus on liian löysä, on suurempi riski, että se katoaa. Lisäksi sormuksen koon muuttaminen voi olla hankalaa mallista riippue.
Kuinka mitata sormuksen koko kotona
Yksi parhaimmista tavoista mitata sormuksen koko on käyttää sormusmittaa. Voit tilata Keskisen Kellon sormusmitan kätevästi verkkokaupasta. Sormusmitan avulla saat tarkan sormuskoon ja sinun ei tarvitse arvuutella onko koko oikea. Tilaa sormusmitta tästä.
Sormuksen kokoon vaikuttavat tekijät
Sormuksen kokoon voivat vaikuttaa useat eri tekijät, kuten kellonaika, lämpötila ja painonvaihtelut. Sormuksen koko kannattaa mitata päivän päätteeksi, kun sormet ovat hieman suuremmat. Lisäksi sormilla on taipumus turvota lämpimissä lämpötiloissa, joten sormuksen koon mittaamista kuumana päivänä kannattaa välttää.
Miten selvittää sormuskoko salaa?
Jos haluat yllättää rakkaasi sormuksella, hänen sormuskokonsa selvittäminen hänen tietämättään voi olla haastavaa. On kuitenkin useita tapoja tehdä se huomaamattomasti:
- Lainaa hänen olemassa olevaa sormusta ja mittaa sormuksen sisähalkaisija. Jos sisähalkaisija on esimerkiksi 17mm, sormuskoko on 17.
- Kysy joltakin hänen ystävältään tai perheenjäseneltään, tietävätkö he hänen sormuskokonsa.
- Jäljennä yhden sormuksen sisäpuoli paperille ja mittaa sisähalkaisija. Sisähalkaisija on sama kuin sormuksen koko.
Voinko muuttaa sormuksen kokoa oston jälkeen?
Jos olet ostanut sormuksen, eikä se sovi kunnolla, voit mallista riippuen muuntaa kokoa jopa yhden millimetrin. Kaikkia sormuksia ei kuitenkaan voi muuttaa, ja jotkut kokomuutokset voivat vaikuttaa sormuksen eheyteen. On parasta neuvotella kultasepän kanssa, ennen kuin yrität muuttaa sormuksen kokoa.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on yleisin sormuskoko miehellä?
Miesten suosituin sormuskoko on 18–21 koon välillä. Kannattaa muistaa, että tämän perusteella ei kannata tehdä ostopäätöstä. On tärkeää, että sormus istuu täydellisesti sormeen, joten on parempi mitata oma ja kumppanin sormi jotta saatte oikeat koot.
Mikä on yleisin sormuskoko naisella?
Naisten suosituin sormuskoko on 15–18 koon välillä. Kannattaa muistaa, että tämän perusteella ei kannata tehdä ostopäätöstä. On tärkeää, että sormus istuu täydellisesti sormeen, joten on parempi mitata oma ja kumppanin sormi jotta saatte oikeat koot.
Onko miesten ja naisten koot samat?
Kyllä. Kokoja voidaan ilmoittaa eri tavalla, mutta miesten ja naisten koot ovat aina samat.
Missä sormessa sormusta käytetään?
Kihlasormusta käytetään vasemman käden nimettömässä sormessa.
Suosituimmat tuotteet juuri nyt
Mukavaa, että tutustuit kanssamme eri kihlasormuksiin. Jos kuitenkin vielä etsit sitä täydellistä kihlasormusta, suosittelemme tutustumaan seuraaviin kategorioihin.