Laboratoriotimanttien kohdalla usein edelleen törmätäänkin ennakkoluuloihin, siitä että ne olisivat heikkolaatuisia, ja lyhytikäisiä timanttien jäljitelmiä. Tämä ei kuitenkaan pidä alkuunkaan paikkansa.

Laboratoriotimantit ovat aitoja timantteja, jotka ovat luotu laboratorio-olosuhteissa imitoiden luonnotimanttien kasvuympäristöä. Labratimantit valmistetaan prosessissa, jossa hiili altistetaan erittäin korkealle paineelle ja lämpötilalle. Tämä keinotekoisesti luotu ympäristö jäljitellee varsin tarkasti timanttien luonnollista muodostumisprosessia maan alla, mikä tapahtuu miljoonien vuosien aikana. Tämä laboratorio-olosuhteiden mahdollistama menetelmä on avannut mahdollisuuden puhtaiden timanttien tuotantoon ilman massiivisen, saastuttavan kaivostoiminnan aiheuttamia ympäristövaikutuksia ja niihin yhdistettyjä avoimia eettisiä kysymyksiä.

Tiivistetysti laboratoriotimantti eivät eroa luonnontimantista muuten kuin niiden alkuperän osalta. Timanttien keskinäinen ulkonäkö, ominaisuudet ja kestävyys ovat täysin identtiset.

Viime vuosien aikana laboratoriotimantit ovat yleistyneet huomattavasti niiden tarjotessa timanteilta tuttua kauneutta, säihkettä ja kestävyyttä ilman kompromissia eettisyyden osalta. Laboratoriotimanttien kasvatus ja tuotantoprosessi kestävät yleensä vain muutamia viikkoja tai kuukausia, kun taas luonnontimanttien muodostuminen kestää miljoonia vuosia. Tämä tuotantoprosessin nopeus tekee laboratoriotimanteista lähes poikkeuksetta edullisempia luonnontimantteihin verratessa, mikä tekeekin niistä varsin houkuttelevia vaihtoehtoja.

“Laboratoriotimantti“

Laboratoriotimanttien merkitys

Synteettiset timantit ovat modernille korutuotannolle tärkeitä, koska ne varmistavat, että timanttien tuotanto ei aiheuta samankaltaista ympäristöllisiä haasteita, mitä luonnon timantteihin on aikanaan yhdistetty. Kaivostoiminta voi aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia, kuten maaperän eroosiota, veden saastumista ja elinympäristöjen tuhoutumista. Lisäksi perinteiseen timanttikaivostoimintaan on aikoinaan liittynyt paljon epäeettisiä käytäntöjä ja toimintoja, kuten konfliktialueiden rahoittamista.

Timanttimarkkinat ovat onneksi kyenneet luomaan standardeja timanttikaupan ja niiden louhimisen ympärille, mikä on merkittävästi lisännyt luonnontimanttien läpinäkyvyyttä ja eettisyyttä. Valitsemalla eettisesti tuotettuja ja sertifioituja luonnon- ja laboratoriotimantteja, kuluttajat voivat tukea kestävää ja vastuullista koruteollisuutta. Tämä valinta edistää myös parempia työoloja ja ympäristönsuojelua.

“Samsung

Timanttien eettisyys

Yhä useammat koruvalmistajat ovat sitoutuneet lisäämään vastuullisuuden roolia brändien toiminnassa. Yhtenä esimerkkinä tästä on lisääntynyt valikoima eettisiä timanttivaihtoehtoja koruissa, mikä heijastaa brändien arvoja ja osoittaa heidän tahdostaan siirtyä kohti kestävää kehitystä. Esimerkinä Keskisen Kellon valikoimasta ovat Festive ja Midem, jotka tarjoaa laajan valikoiman laboratoriotimantteja, jotka voidaan nähdä hyvänä vaihtoehtoina perinteiselle luonnontimantille. Laboratoriotimantit tarjoavat saman kauneuden ja laadun kuin luonnontimantit, mutta ilman laaja-alaiseen kaivostoimintaan liitettyjä haasteita.

Suosituimmat laboratoriotimanttikorut:

Festive Classic timanttiriipus 129-040R-KV
-25%
Festive
Festive Classic timanttiriipus 129-040R-KV
1 350,00 €
1 012,00 €
Festive Classic timanttikorvakorut 205-200K-VK
-25%
Festive
Festive Classic timanttikorvakorut 205-200K-VK
3 990,00 €
2 992,00 €
Festive Wanajatar 408-150-VK timanttisormus
-25%
Festive
Festive Wanajatar 408-150-VK timanttisormus
3 030,00 €
2 272,00 €

Timantti- ja korualalla on jo pitkään vallinnut kasvanut intressi ja yhteinen tahto pyrkiä edistämään tietoisuutta eettisistä valinnoista ja tarjoamaan asiakkailleen läpinäkyvämpää tietoa tuotteiden alkuperästä ja valmistusprosesseista. Valitsemalla eettiset valmistetut korut ja sertifioidut timantit, asiakkaat voivat tuntea olonsa hyväksi tietäen, että heidän korunsa ovat vastuullisesti tuotettuja ja kestävää kehitystä tukevia.


Laboratoriotimantit FAQ:

Mikä on laboratoriotimantti?

Laboratoriotimantti on aito timantti, joka on luotu ihmisen toimesta laboratoriossa luonnon prosessien sijaan. Labratimantit ovat ulkonäöltään, säihkeeltään, rakenteeltaan ja kestävyydeltään identtisiä luonnontimanttien kanssa.

Ovatko laboratoriotimantit kestäviä?

Kyllä, laboratoriotimantit ovat erittäin kestäviä ja nykypäivänä suosittuja vaihtoehtoja koruihin. Labratimantit ovat laadultaan ja ulkonäöltään täysin identtiset perinteisiin luonnontimantteihin verrattuna, mutta yleensä edullisempia ja eettisempiä, koska niiden tuotantoon ei liity kaivostoiminnan haittoja.

Ovatko laboratoriossa kasvatetut timantit aitoja timantteja?

Kyllä, laboratoriossa kasvatetut timantit ovat aitoja timantteja. Niiden kemiallinen koostumus, rakenne ja ulkonäkö ovat identtiset luonnontimanttiin. Luonnon- ja laboratoriotimantin pystytään erottamaan toisistaan vain hyvin erikoistuneilla laitteistoilla, joilla pystytään tutkimaan timanttien sisällä olevia pieniä eroavaisuuksia, mitkä ovat muodostuneet timantin kasvuprosessin aikana.

Miten timantteja kasvatetaan laboratoriossa?

Timantteja kasvatetaan laboratoriossa käyttämällä joko korkean paineen ja korkean lämpötilan (high pressure and high temperature, HPHT) menetelmää tai kemiallista kaasufaasipinnoitusta (Chemical Vapour Deposition, CVD). Molemmissa prosesseissa luodaan laboratoriossa olosuhteet, joissa timanttikiteet voivat kasvaa.




Katso myös suosituimmat timanttikorujen kategoriat ja blogit!