Voisi sanoa, että kesäkello on kelloharrastajien keskuudessa jo käsitteeksi muodostunut termi. Kesäkello on ajannäyttäjä vuoden rennoimmalle vuodenajalle, jona suurin osa meistä käyttää lomamme. Aurinko, lämpö, kesäiset aktiviteetit ja lisääntynyt vapaa-aika asettavat hyvälle kesäkellolle erityisiä vaatimuksia, jotka esittelemme seuraavaksi. Blogikirjoituksen lopussa tulevat kellosuositukset on tehty nämä seuraavat kriteerit erityisesti huomioiden.
1. Pirteä ulkonäkö
Lisääntynyt auringonvalo ja lämpimyys saavat useimmat meistä hieman irrottelemaan pukeutumisessa kesäisin. Pukeutumiskoodit höllentyvät, kun kesän kuumuus saa meidät varistamaan ylimääräiset kerrokset päältämme. Kesä on myös uusien pukeutumiskokeilujen aikaa. On se sitten pirteä uusi väri tai tyylikäs kesäinen kuosi, niin kesällä ohikulkevia ihmisiä katsellessa voisi jopa erehtyä ajattelemaan, että meidän suomalaisten suosikki vaateväri ei olisi musta. Samaa kesäistä pirteyttä useimmat toivovat kesäkelloltaankin, ja niissä suosittuja ovat värikkäät tai räväkätkin värit, kuten esimerkiksi sininen, oranssi tai vihreä.
2. Vesitiiviys ja robusti rakenne
Kuten alussa kirjoitimme, kesällä suurin osa meistä pitää pisimmät lomansa. Loma-aikaan kuuluvat myös läheisesti erilaiset kesäaktiviteetit, kuten mökkireissut, uiminen, rannalla loikoilu ja kesäurheilulajit. Kuten kesään kuuluukin, moneen näistä aktiviteeteista liittyy läheisesti vesi. Sen vuoksi kesäkellolta odotetaankin hyvää vesitiiviyttä, mikä useimmille meistä tarkoittaa ainakin 100 metrin lukemaa. 100 metriin asti vesitiivis kello pärjää vedessä ja sen kanssa voi huoletta mennä uinnille.
Riittävä vesitiiviys myös merkitsee sitä, että kello kädessä ei jatkuvasti tarvitse olla varuillaan tai tietoinen siitä, että pitää kelloa. Myös muilla tavoin robusti ja kestävä rakenne on tärkeää kesän riennoissa. Hyvän kesäkellon ei tulisi olla naarmuuntumis- tai kolhuherkkä. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että kesäkellon pitäisi olla sellainen, että sen ranteessaolo rajoittaisi omaa menoa mahdollisimman vähän niin maalla kuin vedessäkin.
3. Luotettavuus
Luotettavuus liittyy myös osittain yllä olevaan kriteeriin, mutta erottelimme sen omaksi kohdakseen. Luotettavuudella emme nimittäin tarkoita ainoastaan materiaalien vaan myös kellon koneiston ja käynnin luotettavuutta. On koneiston tyyppinä sitten kvartsi, automaatti tai jokin muu, hyvän kesäkellon ei pitäisi simahtaa vaativissakaan olosuhteissa, vaan sen tulisi selättää vaivatta kesän rientojen tuoma rasitus. Samoin myös kellon rannekkeen olisi hyvä olla veden- ja hienkestävä, minkä vuoksi useimmat eivät suosi nahkaa rannekemateriaalina kesäkelloissaan.
Citizen Promaster Automatic Diver's NY0086-16L
Tämä jykevä Citizen Promaster -sukelluskello on suunniteltu kestävyys edellä mutta tyyliä unohtamatta. Kesäkellon pirteyttä siihen tuo sinisen ja punaisen tyylikäs yhteispeli. Kestävyyttä tällä aikaraudalla riittää: 200 metrin vesitiiviys yhdistettynä ruostumattomaan teräkseen tekevät tästä Citizenista erinomaisen kesäkellon pelottomimmillekin seikkailijoille. Laadukas kumiranneke ei vettä säikähdä ja pitää huolen, että kello pysyy rajummassakin menossa mukana. Päivyrin kuukauden- ja viikonpäivänäytöt pitävät hajamielisimmänkin lomailijan selvillä päivämäärästä. 45 tunnin käyntivaran ansiosta koneisto ei pysähdy pidemmänkään hengähdystauon aikana. Yksisuuntainen sukellusbezel sopii myös erinomaisesti esimerkiksi grillausaikojen kellottamiseen.
SEIKO 5 Sports SRPD61K1 Automatic
Kaikki Seikon kellot tuntevat tietävät, että käytännössä mikä tahansa yhtiön sukelluskelloista sopisi oivaksi kesäkelloksi. Tämän 5 Sports -sarjaan kuuluvan SRPD61K1:n muiden yläpuolelle nosti kuitenkin sen uniikin vihreä värisävy. Upea sunburst-taulu kirsikkana kakun päällä tekee tästä pirteästä jokapaikankellosta todellisen katseenvangitsijan. Vesitiiviyttä tällä Seikolla on 100 metriin asti, joten senkin voi viedä huoletta veteen mukanaan. Kestävä Hardlex-mineraalilasi pitää kellon tukevasti kolhuilta suojassa, ja LumiBritella päällystettyjen osoittimien ja indeksien avulla kellonajasta saa selvää kesäyön hämärässäkin. Citizenin tavoin myös tässäkin mallissa löytyy kello kolmen kohdalta viikon- ja kuukaudenpäivänäyttö. Läpinäkyvän takakannen ansiosta voit ihailla Seikon 4R36-automaattikoneiston tasaista käyntiä omin silmin.
Casio G-Shock GMW-B5000D-1 Full Metal
Perinteisten sukelluskellojen lisäksi myös Casion G-Shockit tunnetaan erinomaisina kesäkelloina. Niiden vankkaakin vankempi rakenne ja lukemattomat ominaisuudet joita viisarikelloista ei löydy tekevät G-Shockeista varteenotettavan vaihtoehdon. Tässä GMW-B5000D-1 Full Metal -mallissa on upea teräksinen värjäämätön pinta, joka luo sille erittäin katu-uskottavan ja työkalumaisen visuaalisen ilmeen. Tämä teholaitos saa tarvittavan käyntivoimansa auringonvalosta ja se on radiokontrolloitu, se ottaa siis tarkan aikansa radiosignaaleista. Ominaisuuksista tässä kellossa ei ole puutetta, siitä löytyy esimerkiksi Bluetooth-ominaisuus, maailmanaika, ajanotto, ikuinen kalenteri ja monia muita. Vesitiiviys tässä G-Shockissa on erittäin kunnioittetavat 200 metriä. Ruostumaton teräsrunko ja ranneke kestävään mineraalilasiin yhdistettynä tekevät tästä G-Shockista kesäkellon, joka ei kovempaakaan menoa kavahda.
Raymond Weil Tango 8260-ST3-20001
Viimeisenä muttei vähäisimpänä listallemme tiensä löytää tyylikäs Raymond Weil Tango. Tämä vaativampaan makuun suunniteltu moderni sukelluskello edustaa kesäkellolistamme hillitympää puolta. Sen värimaailmassa musta taulu yhdistyy upean siniseen bezeliin ja sekuntiviisariin. Vesitiiviyttä tällä syvemmän päädyn suklarilla on vaikka muille jakaa, nimittäin huimat 300 metriä. Laadukas sveitsiläinen ETA calibre F06.111 -kvartsikoneisto pitää huolen kellon tarkasta käynnistä. Koneiston ja taulun suojaamisesta vastaa erittäin kestävä safiirilasi. Elegantin ulkomuotonsa ansiosta tämä kello on kuin kotonaan myös kesän arvokkaammissa juhlissa. Monipuolisuus onkin tämän kellon ehdoton valttikortti: se sopii täydellisesti niin shortsien ja T-paidan kuin kauluspaidan ja pikkutakinkin kanssa.